Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • LvT: @Pyrandus: Úgy hát! (2022.05.10. 15:38) Závada
  • Pyrandus: Vagy úgy? (2022.05.09. 22:02) Závada
  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Utolsó 20

Fogalomtár

2012.01.15. 14:18 | LvT | Szólj hozzá!

Apai név (anyai név): A többelemű név apa (ritkábban az anya) nevéből képzett (vagy azzal azonos), a közvetlen leszármazást jelölő eleme. Jellemzője, hogy nem öröklődik, ezért megkülönböztetendő az apanévtől (anyanévtől), amely az öröklődő családnév egyik típusa (jóllehet történetileg ez utóbbi is apai név [anyai név] volt).

Családnév: olyan neveztéknév, amely egyenes ágon generációról generációra öröklődik.  

Családnevek típusai (Kálmán Béla {NV:89} kategorizálását felhasználva):

  • apanevek, anyanevek
  • származási nevek (lakosnevek, lakóhelyi nevek, birtoknevek, népnevek)
  • foglalkozásnevek és jogállási nevek
  • ragadványvevek (eszköznevek, tulajdosnágnevek, vagyoni helyzet, szavajárási nevek, nem életkor, családi helyzet, kalendáriumi nevek, számnevek, eseménynevek, növénynevek, bóknevek, állatnevek, totemnevek, egyéb, ismeretlen)

Egybeforrott összetett nevek: l. Fasimon csn.

Egyelemű nevek: Olyan korai névadási típus, ahol a személynév csak egy szóból (elemből) áll. Ekkor az illetőt a szűkebb környezetében csak ez az egyelenű egyéni neve azonosítja. A tágabb környezetben ezt az esetleges, nem örökölhető nemzetségnév, apanév vagy dictus-név (ragadványnév). Az egyelemű nevek mai "örökösei" az utónevek (keresztnevek). Nálunk az egyelemű nevek korszaka nemeseknél a XIII–XIV. sz.-ig tartott, a jobbágyságnál a XVI. sz.-ig, de egyes nem emancipált csoportok csak II. József névrendelete után tértek át az örökölhető vezetéknevet (családnevet) tartalmazó kételemű névviselésre. Ide tartoznak a zsidók is, de ők megelőzőleg saját többelemű névalkotási típussal rendelkeztek.

Egyéni név: Az egyelemű név, vagy a többelemű névnek csak az adott egyénre vonatkozó eleme. terminológiailag nem szerencsés, de sokszsor a személynév szinonimát használjuk helyette. 

Kételemű nevek: olyan többelemű név, ahol az egyéni nevet vezetéknév (l. ott) egészíti ki. Speciális típusa a háromelemű név, ahol a vezetéknevet és az egyéni nevet az apai név egészíti ki.

Személynév: személyt jelentő tulajdonnév. Nem szabatos használatban (és ezzel itt a blogban is élünk) az egyéni név szinonimája.

Többelemű nevek: olyan összett személynevek, ahol az egyéni nevet rendszerszerűen kiegészíti egy vagy több, az elnevezettet különböző társadalmi viszonyrendszerben elhelyező névelem. Legjellemzőbb típusa az Európában és Délkelet-Ázsiában elterjedt kételemű név. Ettől eltérő többelemű rendszer pl. a klasszikus arab névadási típus, amelynek az elemei: az egyéni név (iszm), az [egy vagy több] apai név (naszab), a származási név (niszba), a ragadványnév (lakab) és a kunja (az elsőszülött fiú nevéről).

Vezetéknév: E blogban a kételemű nevek egyéni nevet kiegészítő tagját értjük alatta. Ma jellemzően az egyenes ágon örökölhető családnév, ritkán (pl. Izlandon) apai név. Történelmileg a nemzetségnevek és a nemesi előnevek is ide tartoznak. — A blog által tárgyalt nevek körében azonban a családnév sziononimájának tekinthető, és általában így is használjuk.

További fogalomtári bejegyzések.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr182508944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása