Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Mezőbándi: Zsujta, Abaúj (gönci rkat. akv., keresztelések) 1869: Kita József és Dranga Borbála lánya, Borbál... (2012.07.28. 01:14) Kita
  • Utolsó 20

Csörgöl

2010.12.19. 19:07 | LvT | Szólj hozzá!

Címkék: csörgő csörgöl

A hangalakját tekintve nagy valószínűséggel magyar eredetű csn., amely ismeretlen az általunk áttekintett etimológiai irodalomban. Nem találtunk ide vonható hangalakú archaikus vagy tájszót, szn.-i eredetű hn.-t és régi m. szn.-t*. Ugyanakkor a szóvégi -l msh. nem névképző elem**, így képzett alaknak sem vélhetjük. A mai telefonkönyvi előforulásai szerint igen ritka és Bicske környékére koncentrálódik. Ezt a múltbeli adatok hiányával összevetve, elsősorban esetleges helyi alakulatnak tarható (semmint megőrzött régiségnek). A fentiek figyelembe vételével általunk lehetségesnek vélt etimológiák az alábbiak:

  • A Csörgő csn. alakváltozata. Ez hiperkorrekcióval alakulhatott ki, a köznyelvi -öl igevégződés nyelvjárásban csak /ő/-nek hallatszik, miáltal a nyelvjárási beszélők eredeti végű szavakról is azt vélhetik, hogy a köznyelvben -öl-re végződnének. A Csörgő csn. a csörög ige 'fecsegő, locsogó' értelmű folymatos igeneve, azaz ilyen jellemre utaló ragadványnév {RMCsnSz:Csörgő}. Másrészről lehet képzőtlen lakosnév a sokfelé (Kolozs, Zala, Zemplén vm.) előforduló r. Csergő ~ Csörgő hn.-ekről, amelyek vízfolyásról vagy erdőről kaphatták a nevüket {CsE:Csörgő}.
  • Szavajárási név a [te] csörgöl igealakból (amely szokatlan lehetett az adott környezetben).

Megjegyzések: * Az {ÁkSznt:Sereguil} Sereguyl adatát – amelyet egyetlenként találtunk esetleg idevonhatónak – Seregíly-nek, azaz a seregély madárnév i-ző változatának olvashatjuk. Ebből azonban megnyugtatóan nem tudjuk magyarázni a Csörgöl csn.-t.

** Az -l a szóba kerülhető nyelvek közül a németben játszik szerepel a névképzésben, ott kicsinytő képző. De a név hangalakja, főként a kezdő /cs/, kizárni látszik a német eredetet. Az -el/eľ a szlovákban ismert, de ezt az utat a /g/ hang és az etimológiai alap hiánya teszi kérdésessé.

Kizárhatónak tartjuk továbbá forrásként a szb. čergar [''tʃěrga:r] 'sátoros cigány' magyarorosodását, vagy a balkáni eredetű cserge 'pokróc, takaró; szűrszövet(ből készült holmi); cigánysátor' szó más nyelvi származékával való összefüggést is.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr142526371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.