Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Mezőbándi: Zsujta, Abaúj (gönci rkat. akv., keresztelések) 1869: Kita József és Dranga Borbála lánya, Borbál... (2012.07.28. 01:14) Kita
  • Utolsó 20

Kondacs

2012.01.22. 13:11 | LvT | Szólj hozzá!

Címkék: kondacs kondács

A magyar telefonkönyvi adatok alapján elsősorban a Békés megyei szlovák településszerkezettel – ezen belül Szarvas központtal – fedésben lévő csn. Ritkább változata a Kondács, amely a Pest megyei szlovák községekben is kimutatható. A szlovák írásformái: Kondač ['kondatʃ], Kondáč ['konda:tʃ].

1. A szóvégi -ač ~ -áč szláv személynévképzőnek vélhető: a rövid -ač keletszlovák–kárpátukrán, míg a hosszú -áč közép- v. nyugatszlovák nyelvjárási környezetre utal. A Kond- alaptaghoz köznévi etimológia nem rendelhető, így arra kell gondolnunk, hogy személynévi alaphoz járult az -ač ~ -áč képző {MSzlkCsn:55}. Az Kond ~ Kund alaptag* a n. Konrad (< germ. kōniz ’merész, bátor’ + rēdaz ’tanács’) szn. Kondrat ~ Kundrat változatának rövidülése {MSzlkCsn:40}, {RMCsnSz:Konda}, {DuFam:Kundt}, amely a korai német, magyar és szláv világi névkincsben is jelen volt.
 
2. A korábban itt közölt véleményt felülbírálva, lehetséges, hogy a név a m. eredetű r. szlk. kondáš ’disznópásztor’ {BSS} foglalkozásnév -áš > -áč ~ -ač képzőcserés (adaptációs) származéka. Ugyanilyen változás figyelhető meg a m. árendás ’haszonbérlő’ szóból származó szlk. Arendáč ~ Orendáč csn.-ekben {DPnS}.

* Az o ~ u váltakozáshoz vö. szlk. Kondakor ~ Kundaker; le. Kondera ~ cs.-le. Kundera; le. Kondała ~ le. Kundała, szlk. Kundala stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr913691008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.