Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Mezőbándi: Zsujta, Abaúj (gönci rkat. akv., keresztelések) 1869: Kita József és Dranga Borbála lánya, Borbál... (2012.07.28. 01:14) Kita
  • Utolsó 20

Spiry

2012.05.26. 19:43 | LvT | Szólj hozzá!

Címkék: spiry

1. Talán magyar csn., amelyre az alábbi etimológiák vázolhatók.

a) A Spiró (Spira, vagy más hasonló) szn. -i képzős származéka. Az -ói > -ai > -i fejlődéshez vö. Mácsó hn. ~ Mácsa hn. :> Mácsai csn. ~ Mácsi csn. {RMCsSz:Mácsai, Mácsi}. Az -i szerepe apanévképzői (ez az -é birtokjel alakváltozata, vö. {RMCsSz:Ferenci}), esetleg kicsinyítő.

A Spiró a gör. Szpiridon (Σπυρίδων) szn. rövidülése, a III–IV. sz. vértanú püspöké, akinek elsősorban a keleti keresztyénségben van kultusza. A név származhat szláv közvetítéssel (vö. le. Szpiro), de közvetlenül a görögből is, vö. m. Sina csn. < gör. Σίνας /szinasz/ csn.

A Szpiridon (Σπυρίδων) szn. vagy a gör. σπυρίς (σπυρίδ-) /szpürisz, szpürid-/ ’nagy kosár, halaskosár; élelmiszerkosár’ fn., vagy a lat. spiritus ’lélek’   átvételének a származéka.

b) A n. Speyer hn. latinosított m. Spira alakjának {FNESz:Speyer} -i lakosnévképzős származéka.

2. A svájci n. Spyri csn. magyarosodása. Ebben az -i vélhetően alemann kicsinyítő képző {DuFam:-i}, az alaptag pedig talán az alábbiak egyike {DuFam:Speyer, Spier, Spyra}:

a) a kfn. spīre ’sarlósfecske, Apus apus’ (> n. Spierschwalbe, nyj. Speyer, Spyr) fn.-ből származó ragadványnév;

b) a n. Speyer hn. régi hangalakjából (vö. n. Schweiz ország ~ Schwyz kanton) származó képzőtlen lakosnév.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr754547993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.