Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • LvT: @Pyrandus: Úgy hát! (2022.05.10. 15:38) Závada
  • Pyrandus: Vagy úgy? (2022.05.09. 22:02) Závada
  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Utolsó 20

Magyarországi szlovák családnevek

2010.12.11. 14:00 | LvT | Szólj hozzá!

A blogban feldolgozott magyarországi szlovák családnevek fő forrása a kisebbségi önkormányzati választásokon induló képviselőjelöltek jegyzéke. Elsősorban azért, mert ez az egyetlen ilyen jellegű publikus forrás: a képviselőjelölteknek ugyanis nyilvánosan kell nyilatkozniuk arról, hogy melyik nemzetiséghez tartoznak. Ezt leszámítva a nemzetiségi hovatartozás nem kezelhető, védett személyes adat.

Ezt a forrást alkalmilag kiegészítjük olyan magyarországi személyek vezetékneveivel is, akik a környezetünkben élnek, magukat szlováknak vallják, vagy családjuk tudottan ehhez a nyelvhez, etnikumhoz kötődik. Hasonlóképpen ilyen minősítést kapnak azok az egyéb forrásból előkerült szlovák csn.-ek, amelyek kialakulása nyilvánvalóan a mai Magyarország területéhez köthető, és  ennek megfelelően a szlovákiai családnévkincsben (eredetileg) nem mutathaó ki.

Ami a magyarországi szlovák családnevek forrásáról a feldolgozottságnak e korai szakaszában megállapítható, hogy egy jelentős részük a XVIII. sz.-i délre vándorlás során hozott eredeti név, avagy az ettől a rétegtől megkülönböztethetetlen későbbi névadás. Ezek elsősorban az apanevek, ragadvány- és foglalkozásnevek körébe sorolhatók.

Egy nagyon markáns réteget itt most "vándorlási név" cínkével illetünk. Ezek lakosnevek, amelyek, mint a telepes paraszti közösségekben tipikus, arra a helyre utalnak, ahonnan az illető a névadás helyére költözött. A magyarországi szlovákok délre telepítése három szakaszban történt (a spontán 1690–1711, a szervezett 1711–1740 és a harmadlagos a XVIII. sz közepétől a XX. sz. közepéig). A magyarországi szlovákok lakosneveiből világosan kirajzolódnak a telepítési, áttelepülési hullámok, kezdve a kiindulási területtől (pl. Morauvszky <: Morava 'Morvaország'), az első szakasz átmeneti területén (pl. Aszódi ~ Aszódszki <: Aszód) és a második szakasz bázisain (pl. Szarvaczky <: Szarvas) át a harmadlagos telepítésekig (pl. Nyiregyházki <: Nyíregyháza).

Anyagunkban gyakoriak a magyar vezetéknevek. Ezek jelentős része tipikusan az 1920-as évektől különös erőre kapott névmagyarítás következménye lehet. Más részük vegyes házasságok nyomán kerülhetett a mintába. Nem zárható ki azonban, hogy némely esetben a képviselőjelölt etnikai gyökerei nem fedik a nemzetiséghez való tartozásról adott nyilatkozatát.

A harmadik nagy réteg a német neveké. Ezek egy része az északi forrásterületről jöhet az ottani német etnikummal való korai kölcsönhatás jeleként (pl. Mataisz < n. Matthäus 'Máté'). Egy más részük azonban a mozaikosan német és szlovák etnikummal is betelepített magyarországi területhez köthető, kiemelten a Pilishez (pl. Fuhl). Itt a XVIII. sz.-i megtelepedés óta a relatív szlovák többség asszimilált német elemeket (és viszont).

Metodológiai megjegyzés: A képviselői névjegyzék kettős vezetékneveit elemenként külön dolgoztuk fel, legyenek azok akár eredeti kettős nevek, akár a férj nevét a leánykori vezetéknévvel együtt feltüntető asszonynév. 

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr22526189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása