Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • LvT: @Pyrandus: Úgy hát! (2022.05.10. 15:38) Závada
  • Pyrandus: Vagy úgy? (2022.05.09. 22:02) Závada
  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Utolsó 20

Gácsi

2014.01.05. 19:10 | LvT | 1 komment

Címkék: gács gácsi gácsy gacsi

Többes eredetű m. csn. {CsE:Gácsi} {RMCsSz:Gácsi}

1. A Nógrád vm.-i Gács (ma Halič, Szlovákia) vagy a szomszédos Gácsfalu (ma Stará Halič, Szlovákia) településre utaló, -i képzős m. lakosnév. A településnév a 2. pontban említett hn.-vel párhuzamos etimológiájú, esetleg a 3. pontbeli szn.-vel azonos.

2. A XIV–XVI. sz.-ban Gácsország volt a neve, az utóbb latinosított nevén Galíciaként ismert, a székvárosáról elnevezett Halicsi Rusznak (oroszosan Galicsnak), amely ebben a korban Lengyelország része lett. Így esetleg a Gácsországi rövidülésként a Gácsi megkülönböztető nevet kaphatott az is, aki onnan származott, vagy oda való (kereskedelmi stb.) kapcsolatokkal bírt.

3. Vannak, akik fölteszik egy r. m. Gács szn. létét, amely Gá- kezdetű nevek (Gábor, Gál[os], Gáspár) rövidülésének -cs kicsinyítő képzős származéka lenne. Ebben az esetben a Gácsi csn. ilyen nevű felmenőre utaló, -i képzős apanév is lehetne. A Gács szn. adatolatlanság amiatt azonban ez a lehetőség erősen kérdéses.

4. Az elérhető XIX. sz.-i adatok alapján névmagyarítással is keletkezhetett.

Írásváltozatai: Gácsi, Gácsy, Gacsi.Vélhetően a Gácsi névvel azonos eredetre megy vissza, de -i képző nélkül a Gács csn.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr945736413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a spanyol családnevekkel kapcsolatban (akit esetleg érdekel a téma: www.elmexicano.hu/2016/01/gomez-lopez-martinez-rodriguez.html).
süti beállítások módosítása