Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • LvT: @Pyrandus: Úgy hát! (2022.05.10. 15:38) Závada
  • Pyrandus: Vagy úgy? (2022.05.09. 22:02) Závada
  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Utolsó 20

Mirkóczki

2012.04.22. 19:43 | LvT | Szólj hozzá!

Címkék: apatóczky vidróczki mirkóczki mirkóczky mirkovszky apatóczki mirkovszki

A szlk. mirkovský ['mirkou̯ski:] lakosnév {PSP:Mirkovce} magyarosodása: a szlk. -ovský > m. /ouszki/ ~ /ószki/ > /ócki/ adaptáció rendszerszerű, vö. Apatóczky < opatovský <: Opatovce (m. Bajmócapáti v. Végapáti), Vidróczki (Vidrovszky alakban is!) < vydrovský <: Vydrovo (m. Vidrova, ma Čierny Balog / Feketebalog r.). Az eredetibb alakváltozatot őrzi a m. Mirkovszky névvariáns.

A lakosnév a szlk. Mirkovce (m. [Sáros-] Mérk) falupár nevéből származik. A település keleti szlovák nyelvjárásterületen fekszik, ugyanakkor az msh. előtti -ov- hangkapcsolat kettőshangzós ejtése, amelyből a hosszú m. /ó/ származik, középszlovák ejtésmódra utal {SG:460}: keletszlovák alapon a szlk. ['mirkofski:] > m. *Mirkofszki lenne várható {SG:472}. Ez az ejtési sajátosság kiegészítve azzal, hogy a csn. a jelenlegi szlovák névkincsben olyan ritka, hogy telefonkönyvi adata sincs, arra utal, hogy a középszlovák nyelvjárási sajátosságot mutató alföldi szlovákság közé Mérkről betelepedettek kaphatták eredetileg ragadványnévül.
 
A jelenkorban a Mirkovský csn. inkább kimutatható a cseh, mind a szlovák névkincsből. A közvetlen cseh eredet azonban a Mirkóczki névforma esetén éppen a középszlovák sajátosságot mutató ejtésmód miatt zárható ki. A Mirkovszky változat esetén azonban ez is szóba jöhet. Mindenesetre a cs. Mirkovský is inkább tűnik szlovákos, semmint csehes alakúnak, mivel az alapul szolgálható cs. Mírkov (n. Mörkau) település túl kicsi.
 
Nem jön számba a valahai Varasd vm.-hez tartozó hv. Mirkovec sem. Horvát viszonylatban ui. nem jellemzők a -ski képzős lakosnévi csn.-ek.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr184467025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása