Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • LvT: @Pyrandus: Úgy hát! (2022.05.10. 15:38) Závada
  • Pyrandus: Vagy úgy? (2022.05.09. 22:02) Závada
  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Utolsó 20

Nobik

2012.04.30. 12:34 | LvT | Szólj hozzá!

Címkék: nobik nóbik

A Nobik ['nobʲik] csn. a jelenkorban a lengyel névtárakból mutatható ki, de magyarországi előfordulásai a szlovák etnikumhoz köthetők. Eszerint a név vagy még jelen volt a XVIII. sz.-i szlk. névkincsben, vagy lengyel betelepülő(k)höz köthető. Magyar alakvariánsa a Nóbik, amelyben az /ó/ megnyúlása hangalaki magyarosodás eredménye.

A szl. Nobik név a le. Nobis, Nobiś, Nobialek csn.-ek tanúsága szerint a Nob alapnévre és az -ik kicsinyítő képzősre tagolható. A Nob alapnév vélhetően:

a) A n. Norbert szn. Nobert változatának (vö. le. Nobert csn.) rövidülése. A n. Norbert szn. {DuFam} a germ. nurþ(r)an ’észak’ (vö. n. Nord) és germ. *berhtaz (vö. a. bright) ‘fényes’ tagokból álló kételemű név.

b) Esetleg egy lat. eredetű Nobis szavajárási név {DuFam:Nobis} rövidülése, vö. lat. „ora pro nobis” ’imádkozz érettünk’.

c) A n. Nobitz hn. a szorb *Nabudicě folytatója. Az e mögött álló szl. *Nabudъ szn. (vö. le. Nabuda, Nabudek csn., az etimológiájához talán le. nabyć ’megszerez’, cs. nabýti ’ua.’, szlk. r. nabudnúť ’ua.’) és a hasonló, szl. na- igekötő-elöljáró és b- kezdetű szótő kapcsolatából álló szavakból vett nevek rövidülése nem valószínű, de teljességgel azért nem zárható ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr824480637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása