Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • LvT: @Pyrandus: Úgy hát! (2022.05.10. 15:38) Závada
  • Pyrandus: Vagy úgy? (2022.05.09. 22:02) Závada
  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Utolsó 20

Karkalik

2012.06.10. 22:09 | LvT | Szólj hozzá!

Címkék: karkalik

Vö. szlk. Karkalík ['karkaʎ i:k] csn., amelynek az etimológiája nem tiszta.

1. Az -ík kicsinyítő képzőn {MSzlkCsn:38} kívül -al (-aľ) cselekvőnévképzőt {MSzlkCsn:79} is feltételezve, valamint lengyel mintára a szótagképző /r/ > /ar/ hangváltozást megengedve a szlk. kŕkať ’kuruttyol, károg’ vagy a cs. krkat (szlk. grgať) ’böfög; kotyog, korog <fajdkakas>’ igékből indulhatnánk ki.

2. A le. kark ’nyak(szirt), tarkó’ főnévből való kiindulás még aggályosabb. A név Zólyom vm.-ben, tehát k.-szlk. nyelvjárásterületen elterjedt. Itt megmarad a szótagképző /r/ (vö. szlk. cs. krk ’nyak’), s ha ennek feloldódása hangutánzó tövekben megtörténhet, nem motivált névszavakban semmi esetre sem. Továbbá -al ellátottságképzővel alkotott csn. erről a fn.-i alapról nem mutatható ki, de az analóg cs.-szlk. Krkal ~ szlk. Krkaľ sem adatolható. Így ehhez az etimológiához azt kellene feltételezni, hogy az alkalomszerűen kialakult le. *Karkal(ik) szn. v. csn. képviselője Zólyom vm.-be költözött, és a név az egyéb területekről kihalt (ha egyáltalán máshol képviselve volt).

3. Az or. ukr. moldáv Каркалык /karkalik/ török eredetű (vö. oszm. karga ’varjú, holló’ + -lık helynév- és absztraktívumképző ill. kazah қарғу [qarʁʊw] ’ugrik’ + -лық [lɯq] cselekvőnévképző) név, de Besszarábiától keletre tapasztalható izoláltsága nem magyarázza meg a m. és szlk. csn.-i előfordulásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr134577613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása