Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • LvT: @Pyrandus: Úgy hát! (2022.05.10. 15:38) Závada
  • Pyrandus: Vagy úgy? (2022.05.09. 22:02) Závada
  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Utolsó 20

Kósa

2022.12.31. 19:55 | LvT | Szólj hozzá!

Címkék: kósa koós kos kós kosa koss kossa kóssa koósa koša koš

A Kósa családról tudjuk, hogy az a palóc–szlovák nyelvhatáron – de másfelé is – igen elterjedt családnév. A régi gömöri tizedlajstromokból, úgy magyar, mint szlovák falvakból egyaránt ki tudjuk őket mutatni. A nyíregyházi Kósa család a Nógrád megyei Pravica (magy. Paróca) községből átköltözött előbb Csabára [Békéscsabára], onnan Berénybe [Mezőberénybe] és 1754-ben Nyíregyházára. A családnév pontos eredetét nem tudjuk, egyelőre meghatározhatatlan etnikumú Kos, Kós, Kosa személynév becézett formájában [lehet] magyarázni. Leszármazottaik ma is élnek a városban és a bokortanyákon.

{TECsK: 159 (5:36)} 

A Kósa csn. a képzőtlen (esetleg birtokjeles) apanevek sorába tartozik, azaz egy ugyanilyen személynevű felmenő leszármazottai kapták meg megkülönböztető névként, majd generációkon keresztül öröklődve vezetéknév lett belőle. A Kósa név mind csn.-ként, mind szn.-ként a közös magyar-szlovák névkincsbe tartozik, minthogy a szn. mindkét nyelvben kialakulhatott, és az mindkét nyelvben csn.-vá válhatott. 

1. A Kósa csn. magyar etimológiái {CsE:Kósa} {RMCsnSz:Kósa}:

a) A Ko- kezdetű személynevek (pl. Koloman, Kompold, Konrád, Konstantin, Kornél, Kozma) nyílt szótagos rövidüléséhez járult az -s kicsinyítő képző. Az így előállt Kos ~ Koss ~ Kós ~ Koós szn. önmagában is azonos apanévi csn.-et adott. Ehhez az alapnévhez járult a további -a kicsinyítő képző vagy az birtokjel hangrendileg illeszkedett -a változata. (A nevek nyílt szótagi rövidülése a magyarban viszonylag kevés esetben következett be.) 

b) A török eredetű kos ’juh hímje’ szóhoz, illetve metonimikus szn.-hez is hozzájárulhatott a fenti -a kicsinyítő képző vagy birtokjel az előzővel azonos alakú nevet eredményezve.

c) Szó lehet a szláv (szlk.) Koša szn. és csn. magyarosodásáról is.

Eredetileg a név Kosa alakú volt, azaz első magánhangzója röviden hangzott, az az első szótagi hangsúly hatására nyúlt meg. Egy másik változás során a magánhangzók közti -s- nyúlt meg a Kossa névváltozatot adva. Ez utóbbihoz vö. a kisebb szó mai kissebb ejtését.

2. A Koša csn. szlovák etimológiái {MSzlkCsn:60,120b}: 

a)  A fent említett Koloman, Kompold, Konrád, Konstantin, Kornél, Kozma szn.-ek szláv. környezetben is előfordultak (többük szláv eredetű is volt), és ezek a szlk. nyelvben is lerövidülhettek Ko- alakúvá, sőt az ilyen nyílt szótagos névrövidülések a szláv nyelvekben a magyarnál sokkal gyakoribbak. Az kicsinyítő képző és annak -a-val bővült -ša változata a szláv nyelvekben is szn.-képzők. Így a Koša szn. a szlk. nyelvben is kialakulhatott a szl. Vaša < Ivan, Václav, Miša < Michal, Jaša < Jakub stb. mintájára. A szlk. Koša névformának megvan a -šo képzős Košo párhozama is, amely mindenképpen a magyartól független alakulású.

b) Szó lehet a m. Kosa szn. és csn. átvételéről is.

c) A szlk. kôš ’kosár’ szóból a kicsinyítő értelmű -a végződéssel való alakulás nem valószínű. 

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr1118015390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása