Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • LvT: @Pyrandus: Úgy hát! (2022.05.10. 15:38) Závada
  • Pyrandus: Vagy úgy? (2022.05.09. 22:02) Závada
  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Utolsó 20

Bencs, Bencsik

2020.10.24. 21:27 | LvT | Szólj hozzá!

Címkék: bencsik bencs bencsó benč benčík benčo

Ugyancsak a Benedek névből alakult a Bencs és Bencsik családnév is. Ez a család is Nógrádból jutott le előbb Csabára [Békéscsabára], onnan Szarvasra, s legvégül Petrikoviccsal Nyíregyházára. Tagjaik kezdettől fogva jónevű gazdák voltak, értettek a vagyonszerzéshez.

{TECsK: 150 (5:13)}

A Bencs csn. magyar eredetű, amely a m. Benedek, esetleg Benjámin egyházi szn. Ben- rövidüléséből alakult az archaikus m. -cs kicsinyítő képzővel {MSzlkCsn:11}. Szlk. csn.-ként vélhetően a szlk. Benčo csn.-ből ered a magyar (hivatalos) nyelvi környezet hatására úgy, hogy a Benčo-t tárgyragos alakot Bencs-ot formában tagolták.

Nem zárható ki ugyanakkor, hogy létezett egy ma már kimutathatatlan ru. *Бенч (Bencs) szn. is, amely képzőtlen apanévként a kérdéses a szlk. Benč csn.-t adhatta, pl. szlk. területre költöző lemkók révén.  Hasonló ru. alakulathoz vö. Данч (Dancs) < Дан (Dan) + (-cs) <: Данило (Danilo) 'Dániel' {MSzlkCsn:53}.

A szlk. Benčo (> m. Bencsó) csn. a szlk. r. Benedik(t), mai Beňadik (~ m. Benedek) egyházi szn. Ben- rövidülésének továbbképzése szlk. -čo kicsinyítő képzővel {MSzlkCsn:54}. Az alapnév esetleg lehet a szlk. Benjamín (~ m. Benjámin) egyházi szn. rövidülése is {ČP:86}. A Benčo eredetileg szn. volt, és képzőtlen apanévként ilyen nevű személy leszármazottait jelöli.  

A Bencsik csn. a szlk. Benčík csn. magyarosodott formája. Ez utóbbi a szlk. Benčo szn. szlk. -ík kicsinyítő képzős származéka. Az -ík kicsinyítő képző a hasonló alapnevű személyek közül a fiatalabbat, kisebb termetűt, kevésbé módosat jelöli, ugyanakkor apanévi funkciója sem kizárt. Származhat ugyanakkor közvetlenül is a Ben- névrövidüléssel az összetett szlk. -čík képzővel is. {MSzlkCsn:45} {MSzlkCsn:54} {ČP:86} 

A m. Benedek, szlk. Beňadik, r. Benedik(t), illetve a m. Benjámin, szlk. Benjamín szn.-hez l. Benkó címszót.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr3716256594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása