Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • LvT: @Pyrandus: Úgy hát! (2022.05.10. 15:38) Závada
  • Pyrandus: Vagy úgy? (2022.05.09. 22:02) Závada
  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Utolsó 20

Cinkotszky

2020.10.25. 00:08 | LvT | Szólj hozzá!

Címkék: cinkota cinkotszky cinkotszki cinkotský czinkóczky czinkóczki czinkócz

A Bánszky családhoz hasonlóan hosszú vándorutat tettek meg az Alföldön a – valamikor szintén jónevű és vagyonos – Cinkotszky család tagjai. Valahonnan Észak-Gömörből, egy juhtenyésztéséről híres faluból indultak útnak. Nem menekültek, csak hajtották maguk előtt a juhot, mindig arra, amerre jó legelő ígérkezett. Így értek el Cinkotára. A pesti vásárban eladták a juhot és házat-telket vásároltak. Megpróbáltak gazdálkodni. Azonban a juhászathoz szokott életformájuk nem hagyta őket nyugodni, s újra továbbmentek. Lejutottak Szarvasra. Itt is inkább csak juhtartásból éltek. 1754-ben Szarvast is elhagyták, s átmentek Nyíregyházára. Közben megöregedtek és abbahagyták a juhászatot. A nevük elárulta, hogy valamikor Cinkotáról jöttek. A hagyomány szerint a leszármazottaik még évtizedekig tartották a rokoni és baráti kapcsolatokat a korábbi lakóhelyükkel. Ma már a család – férfiágon – kihalt, csak emlékük él az idősebb gazdák között.

{TECsK: 150–151 (5:16)}

A m. Cinkotszky ~ Cinkotszki, szlk. helyesírással Cinkotský csn. valóban a m. Cinkota településnévből szlk. -ský képzővel alkotott lakosnév. A ma már Budapest részét alkotó Cinkota a török hódoltság alatt elnéptelenedett, és a XVIII. sz. elején települt újra elsősorban szlovák lakossággal, részben németekkel {1}.

A magyarosodott névforma kiejtés szerinti írásformája a Czinkóczky és a Czinkóczki, valamint az ezekből egyszerűsödött Czinkóczi ~ Czinkóczy, majd elvont Czinkócz csn. 

A m. Cinkota hn. ilyen alakban (Zinkota) először 1391-ből, és vélhetően a m. r. cinkota 'fenyőrigó' fn. hasonította magához a korábbi, 1259-ben jelentkező Scyngata névformát. Ez utóbbinak több etimológiát is javasoltak {FNESz:Cinkota}:

  1. A m. *Szimgátja név, amely a r. m. Szim szn. és a birtokos személyraggal ellátott gát 'duzzasztó, töltés' fn. kapcsolata, és az itt folyó Szilas-patakkal kapcsolatos földműre vonatkozna. 
  2. Egy 'temetővár' értelmű *Szinkáta alakú besenyő eredetű név, amely a középtörök csagatáj nyelvből adatolható sin 'sír(emlék)' és qataγ 'sánc, akadály, védőtöltés' szavak összetételéből keletkezhetett. 
  3. A lengyelből adatolható 'disznógát' jelentésű Synogać < Świnogać hn. pannonszláv megfelelője, amely az ősszl. *svinъ 'kandisznó' és *gatь 'gát, töltés' tagokból álló összetétel. 

Irodalom:

  1. Élesztős László (főszerk.): Magyar Nagylexikon. ötödik kötet, C–Csem. Magyar Nagylexikon Kiadó, Budapest. 1997. ISBN 963 85773 0 4. Cinkota címszó, 422. oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr9816256762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása