Onomastikion

Nem klasszikus blog, inkább a szerző(k) sajtcédulái az érdekesnek talált vezetéknevek etimológiájáról. A cikkek a szerző(k) egyéni véleményét tükrözik, a tévedés sincs kizárva.

Címkék

Hozzászólások

  • LvT: @Pyrandus: Úgy hát! (2022.05.10. 15:38) Závada
  • Pyrandus: Vagy úgy? (2022.05.09. 22:02) Závada
  • El Mexicano: Köszönöm szépen ezt a remek írást, éppen a napokban jutott nekem is eszembe, hogy vajon milyen ere... (2017.10.29. 12:43) Rajoy Brei
  • elmexicano.hu: Jelzem, hogy itt jártam, egyúttal szeretném megköszönni a nagytudású szerző, LvT segítségét a span... (2016.01.24. 10:26) Gácsi
  • LvT: Vélhetően igen. Elviekben gondolhatnánk azt, hogy az előző adat alakult /g/ > /k/hanghelyettesí... (2012.07.30. 10:58) Kita
  • Utolsó 20

Moravszky

2023.04.09. 13:56 | LvT | Szólj hozzá!

Címkék: moravszki moravec moravszky

A Moravszkyak családneve is igen ismert a tirpák tanyákon. Ők is Békésből jöttek. Eredetileg a Hont megyei Hontianske Moravce (magy. Egyház- és Apátmarót) kerültek le először Aszódra, majd onnan Csabára [Békéscsaba] és Szarvasra. 1754-ben két testvércsalád jött át Nyíregyházára. Igen élelmesek és munkaszeretőek voltak, minden igyekezetük a föld felé irányult. Ideérkezésük alkalmával a Nagycserkesz körüli jó termőföldeket foglalták le maguk számára. Ezért az itt foglalt szállásföldeknek a neve igen sokáig Moravszky-szállás. (Ez alatt a mai Budás-bokor határa értendő.) Leszármazottaik ma is népes számban lakják a  bokortanyákat. 

{TECsK:162–163 (5:43)}

A m. írásképnek megfelelő szlk. Moravský csn. a szl. mn.-i -ský lakosnévképzővel alakult azon hn.-ek egyikéből, ahol a Morav- tőhöz valamilyen hn.-képző járult. Ilyen pl. a Moravce hn., amely az említett Hontianske Moravce mellett Zlaté Moravce (Aranyosmarót) település  nevét is adja. A másik ilyen, bár a Moravský csn. kialakulása esetén kisebb valószínűséggel számba vehető hn. a Moravany, amely előfordul Zemplénben (Moravany, m. Morva), Nyitrában (Moravany nad Váhom, m. Moraván), valamint Morva- és Csehországban (vö. Moravany). A Moravský csn. így ilyene nevű helyről történt elszármazásra,, az oda való kapcsolatokra, esetleg az ottani birtokra utal. Ugyanakkor azt sem lehet teljesen kizárni, hogy közvetlenül a Morava ‘Morvaország’ vagy Morava ‘Morva folyó’ hn. áll a névadás hátterében, tehát népnévről, illetve tájegységre való honosságot jelölő elnevezésről van szó. — L. még Morauvszki csn.-t mint a nyj. ejtést tükröző névformát.

* * *

A szlk. Moravce hn. a szlk. Moravec ‘morva, morvaországi férfi’ népnév többes számú alakja. A személyt jelentő t. sz. formák a szl. hn.-ek gyakori típusát alkotják {SENGP:17–18}, amelyen belül az egyik altípust a népnevek t. sz. alakjai jelentik. Ilyen pl. a Nemce ‘tkp. németek’, Poľany ‘tkp. lengyelek’, Prusy ‘tkp. Poroszok’, Vlachy ‘tkp. olaszok’. Az -i képzős magyar megfelelőikkel egyezően, mint pl. Németi, Lengyeli, Olaszi, ezek a hn.-ek eredetileg ilyen népességgel telepített községeket jelölnek. — A szlk.–cs. Moravany hn. párhuzamos, szinonim t. sz. alakulat, amelyben az -ec népnévképző helyett az -an népnévképző áll. A mai szlk. köznyelvben a nyj. és r. Moravec formával szemben a Moravan jelöli a ‘morva, morvaországi férfi’ népnevet.

Ezek a népnevek a Morava ‘Morvaország’ terület nevéből képződtek, amely pedig a Morava ‘Morva folyó’ nevének átvonódása a környező tájegységre. Ezért érthető, hogy Morvaországban miért vannak Moravany (azaz ‘morvák’) nevű települések. A történeti Moráviához (Morvaországhoz) hozzátartozott a mai Szlovákia ny. szegélye, de nem tartoztak hozzá a mai Morvaország Morva folyótól távolabb eső részei. A névadás ezt az állapotot tükrözi, a Morva mente lakói költöztek át attól messzebb lévő vidékre. 

A szl. Moravec népnév már a magra honfoglalás táján is használatos volt (akkor még a kési ősszl. nyelvállapotnak megfelelő *moravьcь alakban), és ez került át az ómagyarba marót formában, amely éppen hn.-ekben és a korai m. szn.-ek őrződött meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://onomastikion.blog.hu/api/trackback/id/tr1818018152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása